Het gaat echt niet goed met mij
GGz voor doven en slechthorenden
Als je psychische problemen hebt (bv. je voelt je depressief of je bent verslaafd) en je komt er zelf niet uit, neem dan contact op met een GGz-instelling, die ervaring heeft met dove, slechthorende en doofblinde mensen (zie ggzds).
Alleen bij De Riethorst is tijdelijke opname mogelijk. Daartoe wordt alleen in uiterste noodzaak besloten.
Een verwijzing naar de GGz kan via je huisarts. Benadruk dat je met je auditieve beperking of doofblindheid het beste geholpen kunt worden door een GGz-instelling met deskundigheid over doofheid, slechthorendheid en doofblindheid.
Je zorgverzekeraar vergoedt de kosten van de GGz-behandeling. GGz valt onder het eigen risico.
Voor mensen met tos bestaat er geen speciale GGz. Vraag advies bij de scholen of ambulante diensten waarvan je onderwijs of ondersteuning hebt gehad (zie: simea). Er zijn hulpverleners die ervaring hebben met mensen met tos.
Soms heb je door je psychische problemen meer en vaker begeleiding nabij nodig. Dan kun je (tijdelijk) misschien meer woonbegeleiding krijgen of misschien kom je in aanmerking voor (tijdelijk) Beschermd Wonen. Dat kun je regelen via de Wmo. Dat kan ook met een pgb. Zoek een instelling met deskundigheid over jouw beperking of probeer ervoor te zorgen dat er bij de reguliere instelling genoeg deskundigheid over jouw beperking komt, bv. vanuit een gespecialiseerde instelling! Voor meer informatie zie Procedure zorgaanvraag bij de gemeente.
Als je altijd 24 uur per dag zorg nodig hebt, kun je misschien in een zorginstelling wonen. Dat kan met een Wlz-indicatie, zie Procedure Wlz-aanvraag bij het CIZ.
Er zijn diverse instellingen voor mensen die doof, slechthorend of doofblind zijn of tos hebben. Zie zorginstellingen MG doof SH DB.