De zorg voor mijn naaste wordt me teveel

Respijtzorg

Kost de zorg voor je naaste je zoveel energie dat je uitgeput bent? Misschien kun je ‘respijtzorg’ regelen: iemand die even de zorg van jou overneemt. Ook logeeropvang voor je naaste valt hieronder.
Het kan ook zo zijn dat je naaste alleen de weekends bij jou thuis is en dat je daarvoor ondersteuning nodig hebt. Overleg met de zorgaanbieder van je naaste en eventueel met het zorgkantoor wat de mogelijkheden zijn.

Respijtzorg kan op verschillende manieren geregeld en gefinancierd worden, afhankelijk van je situatie.
Zie:

Extra informatie & tips

‘Een vader vertelt hoe zijn vrouw op instorten stond, doordat het zo vreselijk moeilijk was om in het weekend goede hulp voor hun gedragsgestoorde zoon te organiseren. “We kwamen in gesprek met de maatschappelijk werkster van de instelling; we hadden haar nog nooit eerder gezien. Wel bleek ze goed op de hoogte van allerlei regeltjes, waardoor er voor ons een en ander (financieel) op de rol gezet kon worden. Maar zij vroeg geen moment hoe het met mijn vrouw ging, terwijl zij toch degene zou moeten zijn die problemen signaleert en ouderondersteuning geeft. Vervolgens kregen we iemand van het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) thuis. Een van de eerste dingen die hij aan mijn vrouw vroeg was: ‘Hoe ver wil je gaan tot je hulp zoekt?’ Mijn vrouw schoot vol. Hij gaf ons de aandacht die we bij de instelling van onze zoon zo missen.”’

(Het gaat nog steeds…, FODOK 2007)