Mijn kind kan zo niet (meer) thuis wonen
Wlz (Wet langdurige zorg)
Als je kind meerdere beperkingen heeft, kan het ingewikkeld worden om het thuis te laten wonen. Je hebt veel extra hulp thuis nodig of je kiest misschien voor een instelling. Als je kind blijvend behoefte heeft aan permanent toezicht of 24 uur zorg in de nabijheid, zou het onder de Wlz (Wet langdurige zorg) moeten vallen. Een aanvraag daarvoor moet bij het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) worden ingediend. Zie ook onderstaande ervaringsverhalen omtrent procedure Wlz (Wet langdurig zorg).
Het is belangrijk om bij de aanvraag te benadrukken dat je kind behoefte heeft aan medecliënten en/of professionals met wie hij/zij kan communiceren en aan specifieke expertise over zijn/haar beperkingen. De gezinsbegeleidingsdienst, de school, het dagverblijf of de instelling bij wie je je kind wilt laten wonen kan je helpen bij de aanvraagprocedure.
Omdat het voor jonge kinderen moeilijk is vast te stellen of hun zorgbehoefte blijvend is, krijgen zij vaak in eerste instantie geen Wlz-indicatie.
Als je kind toch Wlz-zorg thuis krijgt, zijn er diverse mogelijkheden:
- Je kunt de zorg voor een deel in natura afnemen en voor een ander deel een pgb (persoonsgebonden budget) inzetten.
- Je kind kan ook een MPT (modulair pakket thuis) krijgen. De ondersteuning wordt als zorg in natura geleverd. De woning en het levensonderhoud zijn voor jouw rekening.
- Je kind kan een VPT (volledig pakket thuis) krijgen. Alleen de woning is voor eigen rekening, de overige zorg (waaronder ook voeding) wordt geleverd door een zorgaanbieder.
Er zijn diverse instellingen waar dove, slechthorende en doofblinde jongeren en volwassenen kunnen wonen en er is een klein aantal instellingen speciaal voor kinderen (Zorginstellingen MG doof SH DB).
Voor de Wlz moet je een inkomensafhankelijke eigen bijdrage betalen.
Krijg je (nu nog) geen Wlz-indicatie voor je kind, dan kan er thuis ook veel ondersteuning gegeven worden, gefinancierd door je zorgverzekeraar en/of de gemeente (Jeugdwet).
Zie:
- Factsheet zorg voor kinderen met een intensieve zorgvraag Jeugdwet en gemeenten
- Factsheet zorg voor kinderen met een intensieve zorgvraag Zorgverzekeringswet en de subgroep intensieve kindzorg (IKZ)
Als je over een indicatie voor intensieve kindzorg beschikt, kun je een pgb (persoonsgebonden budget) via je zorgverzekeraar krijgen, waarmee je onder bepaalde voorwaarden zelf zorg kunt inkopen.
Zie: Factsheet zorg voor kinderen met een intensieve zorgvraag Persoonsgebonden budget (PGB) en zorg in natura.