Het gaat niet goed met mijn kind
GGz voor doven en slechthorenden
Als het echt niet goed gaat met je kind en je zijn/haar gedrag zorgwekkend vindt, neem dan contact op met een GGz-instelling, die ervaring heeft met dove, slechthorende en doofblinde kinderen en jongeren. Vertrouw op je intuïtie: jij als ouder kunt vaak goed aanvoelen dat er iets niets pluis is. Denk niet te snel: ‘Hij doet gewoon zo omdat hij deze beperking heeft.’
Voor de GGz-instellingen voor doven en slechthorenden zie ggzds. Alleen bij De Riethorst is tijdelijke opname mogelijk. Daartoe wordt alleen in uiterste noodzaak besloten.
Hulp voor jeugd onder de 18 jaar valt onder de gemeente (Jeugdwet). Met de gemeenten is afgesproken dat voor de toegang tot de JeugdGGz voor dove en slechthorende kinderen een verwijzing van de huisarts voldoende is. De GGz-aanbieder kan hiermee helpen.
Voor kinderen en jongeren met tos bestaat er (nog) geen speciale GGz. Vraag advies bij de scholen of ambulante diensten waarvan je kind onderwijs of ondersteuning krijgt (zie: simea). Er zijn hulpverleners die ervaring hebben met tos-kinderen en -jongeren.